Rødder er et projekt rettet mod unge i 7. klasse på lokale skoler, der skal arbejde med, hvad det betyder for mennesker at have en historie, der knytter sig til et bestemt sted og hvad det omvendt betyder for mennesker, der af nød eller lyst skal i gang med at slå rødder et nyt sted.

Som resultat af projektet har Nationalpark Mols Bjerge i samarbejde med præsterne fra Thorsager-Bregnet-Feldballe Sogn lavet en julekalenderpodcast, som er produceret af dramatiker Christian Eiming. I podcasten fortæller konfirmationsholdet fra Bregnet Sogn om traditioner og historier fra deres egne familier og rødder. Det er blevet til helt almindelige og genkendelige betragtninger over familiens traditioner som f.eks. at få æbleskiver juleaftensdag. Men julekalenderen rummer også mere krydrede anekdoter fra forfædrene gengivet af eleverne. Som hende, der kan føre sin familie helt tilbage til Christian d. 4 og hans yndlingselskerinde, og ham, hvis bedstefar er troldmand eller hende, hvis tipoldefar var aktiv modstandsmand.

”Under 2. verdenskrig sprang han en dansk fabrik i luften, under alt det der med Hitler, fordi den danske fabrik producerede til tyskerne,” siger Kellie, som går i 7. klasse på Rønde Skole.

Podcasten er en julekalender fordelt på 24 afsnit, som bliver udgivet hver dag på Nationalpark Mols Bjerges hjemmeside og sociale medier samt Sogneprojektets hjemmeside fra 1.-24. december.

Kulturmedarbejder ved Nationalpark Mols Bjerge fortæller: ”Det har virkelig været både sjovt og rørende at høre de unges historier. Pludselig kunne de genkende sig selv i deres forfædre eller finde egenskaber eller traditioner, der er typiske for netop deres familie. Vi håber, at podcasten kan inspirere andre til at give familiehistorierne videre. Det er den mest bæredygtige gave, man kan give sine børn. For selv om de unge måske er langt mere optagede af det, der sker lige nu, så kan kendskabet til ens slægt være med til at skabe et godt fundament i tilværelsen.”.

Podcasten kan findes her fra 1. december samt på Nationalpark Mols Bjerges Facebookside.