Tag med på en tidsrejse gennem 5500 års historie med en spændende foredragsrække.

Nationalparken i 5500 år – Bronzealderen v. Benita Clemmensen
I dette foredrag vil museumsinspektør og arkæolog Benita Clemmensen øse ud af sin viden om bronzealderens samfund. Der vil bl.a. blive plads til fortællingen om det magiske bronzesværd fra Drammelstrup, hvor der i håndtaget på det 3.300 år gamle sværd er indsat et lille stykke rav, hvilket gjorde sværdet helt specielt, samt historien om bronzealderens blå glasperler, der viser handelsruter mellem Norden og fjerne egne som Mesopotamien og Egypten. Den generelle danmarkshistorie krydres med fortællinger om lokale fund fra bronzealderen

Book din billet her

Nationalparken i 5500 år – vikingetiden v. Thomas G. Poulsen
Sporene fra vikingetiden er mange og righoldige på Djursland, der bl.a. rummer landets højeste koncentration af runesten. Viking betyder i virkeligheden sørøver, men det bruges til at beskrive hele perioden i Skandinavien fra omkring 800-1050. Selvom togterne til udlandet var spektakulære, så skete der også en masse nye ting på hjemmefronten. Også på Djursland.

Book din billet her

Nationalparken i 5500 år – Middelalderen v. John Simoni
Middelalderen på Djursland udgjorde kulissen for et historisk true crime drama i form af mordet på kong Erik Klipping i Finnerup Lade. Til foråret 2023 tager John Simoni deltagere med bus i den måske uskyldigt dømte Marsk Stigs fodspor, hvor de guides gennem Mols Bjerges middelalderlandskab for at afslutte dagen på Møllerup Gods til tre-retters middag og middelaldermusik.

Book din billet her

Nationalparken i 5500 år – Renæssancen v. Jakob Vedsted
Den danske renæssance var en tumultarisk tid med mange krige om magt og herredømme, men også en tid, hvor nye tanker kæmpede mod de gamle. Også på Djursland. Hør tidligere overinspektør ved Ebeltoft Museum, Jakob Vedsted fortælle om Holger den Lærde til Rosenholm Slot, -om slaget mod svensken i Ebeltoft Vig og ikke mindst om heksejægeren Jørgen Arenfeldt på Rugård Gods.

Book din billet her

Nationalparken i 5500 år – General Ryes march v. Vilfred Friborg Hansen
I 1849 marcherede general Olaf Ryes på spektakulær vis gennem Syddjurs, med en tysk styrke efter sig, fra Vosnæsgaard og Hornslet til skanserne på Helgenæs, med lazaret i Ebeltoft. Historiker Vilfred Friborg Hansen vil fortælle om, hvordan marchen over Djursland, indskibningen ved Kongsgårde og udfaldet fra Fredericia er og bliver en af dansk militærhistories største bedrifter – men kostede general Rye livet.

Book din billet her

Nationalparken i 5500 år – 2. verdenskrig v. Simon True
Da det tyske sikkerhedspoliti, Gestapo, kommer til Danmark i sensommeren 1943, førte de en indædt kamp mod de forskellige modstandsgrupper i hele Østjylland, også på Djursland. Kom og hør mere om Gestapos politifolk, deres lammende angreb mod modstandsbevægelsen, og den gradvise forråelse i deres metoder, når museumsinspektør Simon True tegner et billede af den berygtede organisation.

Book din billet her

Nationalparken i 5500 år – Hippier i 1970erne v. Lea Glerup Møller
Visionerne og armbevægelserne var store, da langhårede unge mennesker med afghanerpelse i 1970erne bosatte sig i gamle husmandssteder på Jyllands næse for at realisere drømmen om det store fællesskab på landet. Museumsinspektør Lea Glerup Møller afslutter foredragsrækken, ved at fortælle om det præg kollektivisternes anderledes udseende, musiksmag og syn på verden satte på Djursland i 1970erne.

Book din billet her

Nationalparken i 5500 år – Stenalderen v. Niels H. Andersen
Forestillinger om stenalderen er mange og både de sande og usande vil arkæolog Niels H. Andersen komme omkring, når han tager deltagere med en tur ad Oldtidsstien i Ringelmose Skov, hvor han også vil fortælle om Kalø Skovenes høje koncentration af oldtidsminder.

Book din billet her